Mezőgazdasági Kisüzem Fejlesztés Pályázat

Itt add meg az alcímet

FIGYELEM!


Újra megnyílik a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat! 


Igényeljen pályázati pénzt a nehézségek megoldására! 

A pályázatban vissza nem térítendő 5,45 millió Ft támogatás igényelhető. 

A támogatási kérelmeket 2022. november 17 - 30-ig lehet benyújtani.


Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal telefonon a +36 70 321 6023 telefonszámon, vagy e-mailen az info@agrogepek.com email címen.


 A pályázat legjobban a fiatal gazda pályázathoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy itt kisebb az igényelhető támogatás, viszont sokkal kevesebb a kötelező vállalások száma. Ezért aki több pénzt szeretne és ezért hajlandó komolyabb vállalásokat tenni azoknak továbbra is a fiatal gazda pályázatot javasoljuk, viszont aki szívesen tenne 5 évre csak kisebb vállalásokat annak egyértelműen ez az ideálisabb pályázat. A pályázat további előnye, hogy valószínűleg egy profi üzleti-, és pénzügyi tervvel könnyen szert tehetünk 5,45 millió Ft szabad felhasználású vissza nem térítendő támogatásra, ugyanis a nyertes pályázók ezek alapján alapján kerülnek kiválasztásra.

Sok kisebb gazdálkodó szeretné átlépni azt a határt, amikor már a saját termeléséből el tudja tartani magát és családját. Azonban ezt a határt önerő nélkül nem könnyű átlépni, illetve bizonyos esetekben szinte kivitelezhetetlennek tűnik. Nagyobb pályázatokba pedig sokan azért nem szívesen vágnak bele, mert félnek a kötelező vállalásoktól, és sok esetben a pályázati pénzhez tartozó önerő előteremtése is megoldhatatlan problémának tűnik. Erre a helyzetre nyújt megoldást jelen pályázati kiírás, ahol csak egy szűk kör igényelhet 5,45 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, amit szinte egyedüli támogatásként szabadon használhat fel.

Kik pályázhatnak?

Olyan őstermelők, egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek, amelyeknek

  • a mezőgazdasági termelés értéke eléri a 3000 euró STÉ-t, de nem haladja meg a 6000 euró STÉ-t, (előminősítés során megállapításra kerül) vagy
  • ezzel egyenértékű bevételük volt 2021-ben, azaz 1.091.670 Ft és 2.183.340 Ft közötti bevétel. Ez származhatott mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termékek feldolgozásából
  • életvitelszerű tartózkodási helye (szociális szövetkezet esetén bejegyzett székhelye) már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt

A támogatás jellege, mértéke

A pályázat keretösszege 32,5 milliárd Ft. A támogatás egy vissza nem térítendő, átalány jellegű támogatás, amellyel a pályázó nem köteles elszámolni, azaz szabad-felhasználású.


Az igényelhető támogatás 15 000 euró (kb. 5,45 millió Ft)

Támogatási intenzitás: 100%

Elszámolható költségek

A támogatás szabad-felhasználású átalány támogatás, így a pályázó dönt a felhasználás módjáról.

Kötelező vállalások

  • A pályázó vállalja hogy legkésőbb a 4. évre meghaladja a 6000 euró STÉ üzemméretet vagy az ezzel megegyező mezőgazdaságból származó bevételt, ami közel 2,2 millió Ft.
  • Vállalja továbbá, hogy 9 hónapon belül megkezdi a támogatás felhasználását.
  • A támogatói okirat kézhezvételét követő 24 hónapon belül képzésen vesz részt, amely 2 napos és díjmentes.
  • Fenntartja a őstermelő vagy egyéni vállalkozó státuszát a működtetési időszakban.


Kizáró tényezők

  • A pályázó már részesült a Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásában vagy a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése támogatásban.
  • A pályázó lakcíméről már korábban benyújtásra került támogatási kérelem.
  • A támogatást igénylő nem 10.000 főnél alacsonyabb létszámú településen - vagy nagyobb település esetén külterületi ingatlanban - él.

A pályázatok benyújtásának határideje

A támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. - 2022. november 30. között van lehetőség.